EEN
CHARISMATISCH
DEFECT EVA
KELDER

Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tegen elke prijs. De jonge, eigenzinnige April strijdt – misschien wel tegen beter weten in – met hem mee. Hij biedt haar een nieuw bestaan, een passender naam en nieuwe idealen: een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oer-Hollandse bestaan.

Blakes aantrekkingskracht is groot, en hij weet algauw een schare volgers om zich heen te verzamelen. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?

Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?

Een charismatisch defect is een weergaloze roman over de illusie van vrijheid, over de kracht van idealen en de verraderlijkheid van charisma. Eva Kelder fileert wederom met scherpzinnige finesse de kwetsbaarheid van de mens.

Een charismatisch defect is verontrustend, rauw en getuigt van groot psychologisch inzicht." - Elle

9 februari 2017

Seije woont op Vlieland, waar ze opgroeit bij haar alleenstaande moeder, die vergeten lijkt haar de regels uit te leggen hoe je moet zijn. Dat het feit dat ze per ongeluk een jongensnaam kreeg niet betekent dat je met de jongens mee kan ravotten in de duinen, dat meisjes met rode haren ook bh’s moeten dragen, of dat je buurman doodwensen niet hetzelfde is als hem doodmaken.

Op het kleine Waddeneiland wijkt alleen haar beste vriend en bijna-broertje Teun nooit van haar zijde. Maar als ze na een ingrijpende gebeurtenis het eiland verlaten om in Edinburgh te gaan studeren en Seije haar grote liefde Daniel ontmoet, wordt ze gedwongen te kiezen tussen de twee mannen in haar leven. Wanneer ze de kans krijgt om aan een prestigieuze Amerikaanse universiteit te promoveren en samen met Daniel naar New York emigreert, overstijgt de wil om te slagen al het andere en verloochent Seije niet alleen diegenen die haar het meest liefhebben, maar vooral zichzelf. Hoe strak kan de boog staan voordat hij knapt?

Het leek stiller dan het was is een even gevoelig als krachtig debuut over liefde en vriendschap, over loslaten, weggaan en weer terugkeren. Over waarom opgroeien op een eiland even vrij als verstikkend kan voelen, even geborgen als onveilig.

Het leek stiller dan het was is zeer beeldend geschreven: je waant je achtereenvolgens in de weidse duinen van Vlieland, de verregende straten van Edinburgh en tussen de wolkenkrabbers in New York.

Een debuut met psychologische diepgang dat van lef getuigt. De zwakheden van een generatie blootleggen, dat kan alleen als je iets anders doet dan de rest van je tijdgenoten. Kelder slaagt daarin." - de Volkskrant

25 januari 2017