Portret

Foto: Leon van den Berge

Eva Kelder (1980) studeerde Engelse Letterkunde en Journalistiek. Tijdens het werken met oud-VS correspondent Charles Groenhuijsen werd ze aangestoken door zijn liefde voor Amerika en reisde voor haar crossmediale project In Search of Americans samen met fotograaf Sabina Theijs door de VS. Met een boek en korte films voor de VPRO als resultaat. Gegrepen door het schrijfvirus begon ze naast haar journalistieke carrière met het schrijven van korte verhalen.

In 2012 debuteerde ze met een kort verhaal in literair tijdschrift Passionate Magazine. Daarna volgden verhalen in literaire tijdschriften als De Revisor, De Gids, het Vlaamse iStoires, en een column op AmsterdamFM. Het verhaal Slagroom werd opgenomen in de verhalenbundel Meer Oost met bijdragen van onder meer Herman Koch.

In 2014 verscheen haar debuutroman Het leek stiller dan het was, die door Trouw werd uitgeroepen tot een van de beste debuten van 2014. In 2017 volgde de roman Een charismatisch defect. Dit jaar is Eva samensteller en een van de auteurs van de verhalenbundel Ik, moeder met bijdragen van bekende schrijfsters als Anna Enquist, Marjolijn van Heemstra en filosofe Joke J. Hermsen.

Eva is schrijfcoach en schrijfdocent en begeleidt daarnaast samen met haar schrijvende zus Renee in hun schrijfcoachingspraktijk aspirant-schrijvers op weg naar hun debuut. Als De schrijvende zusjes geven ze schrijftrainingen en workshops door heel Nederland. Eva woont in Amsterdam waar zij werkt aan haar derde roman.

In 2016 was zij ambassadeur van het korte verhaal voor de J.M.A. Biesheuvelprijs. Lees hier hoe zij het opneemt voor het korte verhaal.